måndag 16 maj 2011

Fri lek?I dag vill jag tipsa om min författarkollega Tinni Ernsjöö Rappes tänkvärda artikel på SvD:s Idag-sida om den fria leken. Hur fri är den egentligen?

Ett utdrag:


"Ingemar Gens, samhällsdebattör, författare och före detta jämställdhetsexpert på länsstyrelsen i Gävleborg, är mycket skeptisk till den fria leken som pedagogiskt verktyg i förskolan.

– Det är just precis i den fria leken som könsstereotypa mönster föds och cementeras. I den finns också rangordning, uteslutning och fröet till mobbning, säger han.

Enligt honom är den fria leken långt ifrån fri.

– Den begränsas av tusen olika saker, av traditioner och tysta regler som finns i samhället. Den fria leken är nästan fånigt hyllad. Det sägs att den är konstnärlig, dynamisk, kreativ och att den ger tillgång till en människas inre. Visst, ibland kanske. Men det är få gånger allt det där infrias.

– Att påstå att två flickor som leker med dockor i dockvrån leker fritt är löjligt. Barn härmar ju samhället och tvingar in sig i olika roller som de sedan övar sig på. Den fria leken är också ofta uteslutande. Barnen har hårda regler om vem som får göra vad, och vem som passar att vara med. Den fria leken är ofta väldigt stereotyp, säger Ingemar Gens."


Här är hela artikeln.

Ja, vad säger ni? Jag är själv en ganska lat mamma som låter mina barn leka rätt fritt. Och jag känner igen det Ingemar säger i artikeln. Ofta är det min äldsta (som är en pojke) som styr och ställer. Vet inte om det beror på att han är kille eller om det beror på att han är äldst. Gissar att det mer beror på det senare. Det blir ofta krig, jaga och sådana lekar. De yngre systrarna hänger på, glada och tacksamma över att få vara med (jag överdriver något).

Ibland räcker det med att sätta igång barnen i en lek så kan det bli jättebra. Som när jag föreslår kojbygge i vardagsrummet, eller picknick uppe på berget i trädgården, eller baka en kaka (riktig kaka - alla tre barnen bakar gärna, och betydligt oftare än jag). Eller lego. När jag initierar leken blir den oftare mindre könsstereotyp och mer demokratisk.

Viktig och tänkvärd text, även om jag är förtjust i den fria leken - värt att fundera över hur fri den egentligen är.

Vad säger ni? Vad har ni för erfarenhet?

Ps. Och så vill jag tipsa om Lisa Magnussons artikel om hur man i Frankrike buntar ihop våldtäkt med otrohet/sexmissbruk när det kommer till "stora" kända män. Hellre konspirationsteorier om honungsfällor än att tro att sådana här hjälpemän kan våldta. Läs här!

32 kommentarer:

KaosJenny sa...

Mina barn leker väldigt fritt... Just nu är det studsmatta som gäller men de har i perioder stora fantasilekar på gång i hela huset. Min erfarenhet är att det bubblar fram och tillbaka, lite krig och hjälte /hjältinne insatser varvat med sjukhus, skola och älvlekar :-)

Rebecka Edgren Aldén sa...

Ja, studsmattan är en riktigt bra barnvakt ;-) Nej, men där hänger mina barn väldigt mycket just nu.

Medborgare X sa...

Rebecka!

Vad fick dig att skriva detta blogginlägg? Var du verkligen fri att skriva exakt som du gjorde, eller var det några tvingande normet och strukturer i samhället som påverkade dina åsikter?

Om man nu, som många feminister, inte riktigt tror på den fria vilja hur kan man då samtidigt tro att de åsikter och de tankar som man själv har är sanna och riktiga? Varför skulle då din syn på samhället och dina val i livet vara så mycket mer informerade och korrekta än alla andras?

Samhället och staten består också av vanliga människor. Varför skulle då samhällets och statens sätt att diktera hur folk och barn ska leva sina liv vara bättre än vanligt folks egna fria vilja?

Rebecka Edgren Aldén sa...

Medborgare X - du har inte läst artikeln ordentligt. Det står inget om att förbjuda eller diktera. Läs innantill. Och som svar på din fråga: Jag är så klart också färgad av den här tiden, den här kulturen, det här landet och så vidare, och så vidare. So what?

Medborgare X sa...

Rebecka!

Visst handlar det om att diktera. Hela synen bakom feminismen och genusvetenskapen handlar om social ingenjörskonst, där medborgarna ska skolas in i sina roller och anpassas efter ideologins ideal. Och det ska börjas redan i förskolan.

cruella sa...

Medborgare X: Snarare handlar det väl om frigörelse? Visa på alternativ i syfte att barnen ska kunna välja från en större palett - om de vill. Var ligger tvånget i det?

Om du inte snöar in på den förhatliga feminismens härjningar bland barnen, kan du möjligen se några icke önskvärda tendenser i det som ryms i det positiva begreppet "fri lek"?

Someone sa...

En fråga bara, hur blir det demokratiskt när du bestämmer vad de ska leka med?

Medborgare X sa...

Cruella!

Nej, det handlar verkligen inte om frigörelse. Feminismen och genusvetenskapen vill påtvinga människor en ideologi. En ideologi där vissa normer och ideal anses finare och bättre än andra. Det handlar on social ingenjörskonst där den upplysta eliten anser sig ha rätt att uppfostra och tvinga in vanligt folk i nya follor. Allt för att de själva ska kunna befästa sin egen maktposition.

cruella sa...

Ursäkta, medborgare X, men det där är verkligen bara svammel. Ingen feminist eller jämställdhetsförespråkare vill stöpa om folk till något de inte vill vara MEN däremot är det lättare att göra ett verkligt fritt val om man exponerats för så många fördomsfria alternativ som möjligt redan från början.

Vad har du egentligen att invända mot den tankegången?

Medborgare X sa...

Cruella!

Så du menar att det finns vissa upplysta människor som vet bättre än vanligt folk vad som är bäst för dem och deras barn? Att dessa upplysta människorna har mindre fördomar och är bättre på att göra fria informerade val än andra. Vilka är det som ingår i denna upplysta elit om man får fråga? Och vad är det som gör att just de vet bättre än andra?

christiankp sa...

Det konstiga är att dess mer feministisk tänk dominerar samhället, dess mer fixerad blir könsuppdelningen.

Då jag var barn - på 60 talet innan feminismen - då var det inget konstigt att pojkar lekte med dockor och flickor med Lego. Det fanns inte allt rosa och det fanns inte prinsessleksaker som i dag.

Är det något i feminismen som motverkar sitt syfte?

Då jag var ung använde inte kvinnor smink i samma utsträckning som de gör i dag. Hur kommer det sig?

moa sa...

Vill berömma din bok som jag snart läst 2 ggr på en månad, intressannt, lärorikt, peppande!!

Peter sa...

@christiankp: Precis samms sak har jag tänkt på. Samhället verkar bli mer och mer könsuppdelat ju mer inflytande feminismen får.

Åsa H sa...

På vår dotters dagis värnar pedagogerna om den fria leken och använder den för sitt genusarbete. Fri är leken på det sätt att det är barnens egna initiativ som styr. Pedagogerna är uppmärksamma och ger möjlighet till alla barn att träna på allt som samarbete, våga utmana sig själv, leka i små grupper, i stora grupper osv. Alla barn är väldigt omhändertagande om varandra, de bjuder in varandra i lekar oavsett ålder och kön. Nyligen köptes fotbollsmål in vilket blev en utmärkt arena för alla-får-vara-med, för alla behövdes för att kunna spela en match. I "dockvrån" hänger både killar och tjejer (mest de minsta) - gärna med doktorsväskan och utklädda till det bde det ena och det andra. Så visst kan fri lek vara bra! Bara man finns där som vuxen som "coach" när det behövs.

cruella sa...

Medborgare X, har du frångått diskussionen om den fria leken nu? Det känns så när du börjar prata om att särskilt upplysta människor tycker att de får ha synpunkter på vad andra föräldrar gör med sina barn. Diskussionen utgick från vad fri lek innebär i förskoleverksamhet, en av samhället finansierat service – självklart ska den kvalitetsutvärderas och värdesäkras och i och med det får du och jag också finna oss i att politik och värderingar hittar in i undervisningen. Läroplan och det där, du vet. Där står för övrigt att skola och förskola ska motverka könsstereotyper. Känner du till det?

Hur som helst. Det finns ett annat område där vi, det vill säga samhället, oförtrutet jobbar med att bända bort sega attityder som tidigare sågs helt naturligt givna. Jag pratar om den sociala snedrekryteringen till högre studier. Det var länge sedan vi tyckte det var helt i sin ordning att arbetarungar redan från början sorterades bort medan medelklassens och överklassens barn helt självklart läste vidare. Fria val eller samhällsstrukturer?

Anonym sa...

Det viktiga är att förmedla till barnen att ett brett spektrum av alternativa sätt att vara och bete sig på är okej.

I det ingår inte att försöka styra bort flickor från docklekar. Man kan presentera alternativ däremot.

Och sedan fattar jag inte hur Ingemar Gens tänker: Menar han att pojkar som leker med dockor gör det av eget fritt val medan flickor som leker med dockor inte gör ett eget val???

Om man nu råkar gilla dockor så är det tydligen en mycket mer självständig (äkta)preferens för en liten kille än en liten tjej? Jag (tjej) och min bror tyckte båda om att klä ut oss med smycken och måla nagellack när vi var barn. Är hans nagellack bättre? Vi tyckte också båda om att leka med He-man gubbar som var poppis på 80-talet. Borde bara jag ha uppmuntrats att göra det medan han borde ha styrts in på något annat?

De här diskussionerna landar alltför ofta (säger inte att du Rebecka gör det i ditt inlägg dock)i att man snävar in och dikterar i stället för att man öppnar upp och vidgar. En inskränkning byts mot en annan.

Göran W sa...

Snedrekrytering till högskolan har inte feministerna något emot har vi ju sett, så länge det är till kvinnornas fördel. Man förordade kvotering så länge det hjälpte kvinnorna, men när plötsligt män blev inkvoterade på veterinärutbildningen gick feministerna i taket. För så var det ju inte tänkt!

Zeb sa...

Göran W. Det är mycket enkelt. När det är kvinnor som missgynnas i något sammanhang beror det enligt feministerna på inbyggda strukturella systemfel. När män missgynnas beror det istället på deras egna val.

Ex. kvinnor är underrepresenterade i bolagsstyrelser. Förklaring: Strukturerna (den manliga normen) gör att män väljer andra män före mer kompetenta kvinnor. Urvalsprocessen är därför orättvis och kvinnorna kan kräva att staten rycker in och rättar till felen.

Ex2. Män är underrepresenterade på högskolan. Förklaring: Flickorna är "duktigare" och killarna måste "skärpa till sig" och plugga mer. Utfallet är alltså "rättvist" så länge inte killarna förändrar sitt eget beteende. Staten behöver därför inte göra någonting åt den aktuella situationen.

Anonym sa...

Media-feministerna på Södermalm har alltid rätt och kritiker till genus/feminism är en kvinnohatande mobb...../Fredrik

Anonym sa...

Snälla lägg ner detta! Hur otroligt socialistisk och statligt, politiskt styrd ska svensken bli egentligen?? Räcker det inte som det är redan?

Ni vänstermänniskor vill i er villfarelse fortfarande skapa "en ny människa" och ni tror i er enfald att detta är moraliskt överlägset!

Det luktar DDR och Sovjet lång väg - och se hur det gick där! Men ni lär er aldrig av historien eller hur?

Och läs Alice Teodorescus klockrena inlägg om det här http://aliceteodorescu.blogspot.com/

Sluta med er indoktrinering! Det räcker nu.

F ö angående könsskillnader är dessa inte per automatik av ondo och de sitter i generna! Det är ingen social konstruktion = fet lögn. Det vet alla som har småbarn.

Tänk själva och använd eget sunt förnuft - om ni nu har kvar det i behåll!

cruella sa...

Var är ni annars, ni små människor som strör invektiv omkring er så fort man försöker diskutera sakargument? Begreppen verkar väldigt dimmiga på er kant.

/Liberal feminist

cruella sa...

Ni får förresten gärna svara på om ni tror att skillnaderna i studievägval också ligger i generna. Och om det är önskvärt att försöka råda bot på strukturer som gör att man väljer livsväg efter klass.

Förmår ni tänka utanför feministhatet?

Anonym sa...

Cruella:

Alla som protesterar mot att man försöker styra barns lek är inte feministhatare. Vi är många som tycker att det är tokigt att styra lekar (annat än om de är direkt våldsamma eller liknande) samtidigt som vi är feminister.

Det börjar dock kännas allt svårare för mig att definiera mig som feminist, eftersom de som kallar sig feminister och hörs mest ofta har en väldigt endimensionell bild av en komplex verklighet.

Jag fortsätter dock att kalla mig feminist-trots att jag aldrig som Ingemar Gens skulle säga att det är ett friare val när pojkar leker i dockvrån än när flickor gör det.
Jag har en dotter som älskar att klä ut sig i prinsesskläder tillsammans med sin killkompis. Är det ett problem att hon gör det och positivt att han gör det?

Jag tror att vi är många som definierar oss som feminister men samtidigt känner oss främmande för en hel del av de "feministiska" åsikter som förs fram i det offentliga samtalet.

Aa sa...

Men om pojkar leker i dockvrån, leker de då fritt? Det är en fråga jag ställer mig efter att ha läst inlägget... Det bör ju i så fall vara att ingen som leker i dockvrån leker fritt, eller?

Charlotte sa...

Upplysning om en tragisk verklighet på ett roligt sätt:
http://vimeo.com/23900392

Örjan sa...

@cruella - Kanske är det snarare dig själv du ska vända dig till. Förmår du tänka utanför manshatet?

Örjan sa...

@Aa - Det frågan vore väldigt kul att få ett svar på!

cruella sa...

Käre Örjan, grattis till den barnsligaste kommentaren hittills.

Fortfarande ingen som vill kommentera andra typer av strukturer som vi = samhället tycker är av ondo och börj bekämpas?

Anonym sa...

Det här har inget med jämställdhet att göra! Det här är ingenting annat än socialistisk fostran - tron på att social ingenjörskonst kan fostra fram en ny människa.

Vi är inga feministhatare. Däremot avskyr vi denna socialistiska syn på människan. Det finns facit på vad den har åstadkommit men det vill inte vänsterextremisterna och genusfundamentalisterna se.

Låt flickor leka med dockor och pojkar leka med bilar! Vad i helsike är problemet med det?!?

Och våga ställ er en endaste politiskt inkorrekt fråga också -- det KANSKE finns en ANLEDNING till att de flesta flickor leker med dockor och att de flesta pojkar gillar bilar?

Har tanken slagit er?

Hur är det med er egen fria lek - tänkande? Tänker ni fritt eller är ni helt politiskt styrda?

Anonym sa...

Tycker alla borde läsa det här och tänka till vad artikeln i SvD verkligen säger mellan raderna:

http://www.corren.se/bloggar/blogentry.aspx?blogg=5524900&entry=5647333

Nils Pettersson sa...

Ingemar Gens fokuserar ju på förskolan om jag förstår artikeln rätt.

Det är klart att den fria leken påverkas av hundratals faktorer, men frågan är väl om man måste väga in jämställdhet i allt, leken är ju inte bara lek utan också en sorts självständighetsträning.

Bättre då med föräldrar och personal på förskolor och skolor som i sitt agerande dagligdags visar vad jämställdhet betyder i praktiken.

Medborgare X: överdriver du inte en aning? Jämställdhet är väl inget krig som står mellan den fria viljan och statens bestämmande om hur folk ska leva sina liv.

Alla människor tjänar på ett samhälle där alla, oavsett kön eller ålder kan verka på samma villkor. Metoderna för att uppnå detta kan givetvis diskuteras. Men det börjar nog med dig och mig och de val vi gör i våra hem, tillsammans med våra barn, på arbetsplatsen etc.

Tagga ner och tänk på att det handlar om våra relationer till varandra. Det är mitt tips.

Bob sa...

Lura ut pojken i skogen och lämna honom där. Eller adoptera bort honom. Det finns ingen annan lösning. Han kommer växa upp och bli hitler annars. Eller så sätter du ett halsband som ger honom stötar så fort han leker könsstereotypiskt.