torsdag 2 september 2010

Varför hatar alla Mona Sahlin?


Jag är inte sosse. Kanske ska börja med att säga det. Men jag fattar inte detta massiva motstånd mot Mona Sahlin! Hela tiden hör man, "men jag gillar inte Mona".

Varför accepterar vi så lätt medelmåttiga manliga politiker, men är så fruktansvärt hård mot kvinnliga? För jag tror att det handlar mycket om att hon är en kvinna som nosar farligt nära den absoluta makttoppen.

Samma människor som försäkrar att det just är Mona de stör sig på, brukar försvara sig med att de skulle ha gillat både Margot Wallström och Anna Lindh om någon av de hade blivit partiordförande och statsministerkandidat.

Men jag tror inte det. Jag tror att orden hade varit lika hårda mot både Margot och Anna (om hon hade fått leva). Få har i dag glömt att Anna Lindh också var en högersosse och att hon stod och kramade företrädare för näringslivet bara några dagar före EMU-omröstningen. Hade hon fått leva och bli partiordförande så hade hon säkert fått äta upp det.

Margot Wallström har skaffat sig en enorm respekt i Bryssel. Men vad har hon gjort i Sverige? Hon skulle säkert bli utskälld för en massa saker hon också.

Nej, jag tycker att man ska fråga sig: Vad är det med Mona som är så fruktansvärt. Varför känner man så? Är hon verkligen så mycket hemskare än alla andra?

Det är nästan så att jag skulle kunna sympatirösta på henne. Men det kommer jag förmodligen inte att göra.

Ann-Charlotte Marteus skriver (som vanligt) jättebra om det här:

"Det är ingen tvekan om att Mona Sahlin och de rödgröna har rejäla svagheter och problem. Det är inte poängen. Poängen är att Göran, Kjell-Olof och Björn inte hade kritiserat Pär Nuder på det här sättet om han hade efterträtt Persson. Antingen hade de hållit klaffen eller så hade de stöttat honom. För de hade så lätt kunnat sätta sig in i hans slipsförsedda ångest.
Och de hade förstått att det inte är helt lätt att vinna ett val mot slipade killar som Fredrik och Anders, som har visat regeringsduglighet och klar viljeinriktning och som har högt förtroende bland folk.
Men Mona Sahlin undergräver de som om ingenting var naturligare. Och man undrar hur mycket och hur ofta hon har undergrävts internt under sin partiledartid.
Men man undrar inte varför arbetarrörelsen har kallats "den röde patriarken"."Vad säger ni? Varför är Mona så hatad?

21 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Det kan ju ha att göra med hennes fifflande och att hon pratar med alla som om de vore 5 år.

Jag tycker personligen att Mona (och Östros och Ohly) skulle vara usla representanter för Sverige.

Jag tycker att det är lite löjligt att påstå att hon blir kritiserad för att hon är kvinna. Hon blir kritiserad för att hon inte är bra. Förra valet förlorade S till stor del på att Göran Persson var partiledare. Men var det nån som sa att han kritiserades för att han var man? Nej, han kritiserades för att han var dålig.

Och jag tror att du har fel. Jag tycker att Wallström och Lind hade lika dålig politik som Sahlin, men de är bättre politiker och de skulle kunna representera Sverige internationellt något som Sahlin knappast skulle göra bra.

Wetterstrand går hem i stugorna och hon är vad jag vet kvinna. Inte statsministerkandidat i och för sig, men en duktig politiker. Även om jag inte gillar hennes politik heller.

Johan sa...

Känner mig lite träffad här, så jag kan inte låta bli att kommentera. :)

För det första tror jag inte hon är hatad. Det är ett väldigt starkt ord som jag faktiskt inte är den bästa beskrivningen.

För det andra tycker jag att det ofta är så att fd partiledare kritiserar sina efterträdare när det är motvind. Då tycker de att de själva var mycket bättre... Göran Person har väl både fått och kastat mer skit än Mona.

Tillbaka till varför man inte tror på Mona... För min personliga del så är det både hennes track record och hennes tid som partiledare. Kanske har hon fått fel uppdrag, men min känsla är att hon aldrig levererar. Kritik bemöter hon med en ton av att det är synd om henne - och inte minst att hon får hårdare kritik för att hon är kvinna. Men aldrig aldrig på grund av något hon själv gjort eller borde gjort.

Det känns alltid som hon är i försvarsposition. Inte på offensiven. Jag vill inte ha en passiv statsminister.

Och de senaste fyra åren har hon aldrig kunnat presentera sina visioner. Alltid bemöta Alliansens beslut som att det är dåligt att det ska hon riva upp. Men fram till valrörelsen har de inte kommit med ett enda eget förslag.

Nej. För mig är Mona ingen statsminister. Och det har inte att göra med att hon är kvinna. Hennes personlighet hade förmodligen varit ännu mer smaklös med mer maskulina drag.

Jag hade mycket hellre sett Maria Wetterstrand eller Ilija Batljans som statsminister. Även om jag mer sällan än ofta håller med dom i sak, inger de mycket mer förtroende än Mona Sahlin eller Per Nuder någonsin kommer göra.

Och en anledning till att jag kommer försätta stödja alliansen är att de har banne mig gjort exakt vad de lovade i förra valrörelsen. Även om man inte håller med om allt, så känns det bra att kunna lita på vad de säger i valtider. Inga löften om höjda bidrag och sänka avgifter med förbehållet "om ekonomin tillåter", vilket ju den garanterat inte kommer göra med fyra år av bidragspolitik.

// Johan

cruella sa...

Säkert har det en hel del att göra med att hon är kvinna nära toppen men för mig handlar det mer om att hon inte inger mig tillräckligt stort förtroende. Och jag har svårt att acceptera medelmåttor i alla former;-)

Rebecka Edgren Aldén sa...

Jag håller med om att sossarna har gjort enormt dåliga strategiska val i den här valrörelsen och inte på långa vägar lyckats övertyga om sin samarbetsvillighet och regeringsduglighet. Men detta hat! Varje dag i tidningen är det någon som svär om Mona. Och överallt hör jag, "gillar inte Mona". Vi har haft så många medelmåttiga män, men jag tycker inte att de har fått utstå sådan kampanj som Mona fått. Om Göran Persson sa man ändå att han hade pondus och ledaregenskaper om än han var lite bufflig. Med Mona är allt fel. För dyr väska, för billiga kläder, hennes dialekt, hennes sätt att prata... allt är fel.

cruella sa...

Och det är ju verkligen inte bara män som tycker att Mona är en katastrof och helfel, från det gamla punkhåret till de tufsiga ögonfransarna till de billiga skorna (fast kanske inte just det nu längre).

Men det har du ju inte sagt heller.

Världen enligt J. sa...

Nej, jag hatar inte Mona - men tycker å andra sidan att hon är en mycket osympatisk och icke trovärdig politiker. Bland annat för att hon är en populist av stora mått - och för att hon talar till folk som om de vore "småfolk".

Och trots att jag är liberal så har jag (nästan...) lika svårt för Jan Björklund. För att inte tala om hur svårt jag hade för storpatriarken Göran Persson...brrr!

Visst finns det risk för att kvinnor döms hårdare, särskilt på toppositioner - men i Monas fall så tror jag inte att det är hela sanningen.

Johan sa...

Rebecka: tror du inte hon döms hårdare just därför att det tvunget skulle vara en kvinna och av de som var aktuella var hon den enda som tackade ja?

Fanns det ens några manliga kandidater med i bilden?

Jag tror som sagt inte att Per Nuder, Östros eller Thomas Bodström hade gjort ett speciellt mycket bättre jobb än Mona Sahlin, men att de inte ens kunde bli aktuella på grund av sitt kön tror jag spelar roll i när man tittar på hur Mona Sahlin lyckas med jobbet.

Kvotering kommer aldrig fungera i annan mening än att frisera till statistik. En grupp blir diskriminerad och den gynnade gruppens kompetens ifrågasätts (i onödan).

Man kan inte könskvotera ett lands högsta chef. Den rollen måste tillsättas demokratiskt där både män och kvinnor kan kandidera.

Sedan om det är en manlig eller en kvinnlig statschef är irrelevant.

Anna sa...

Jag undrar faktiskt precis samma sak! Jag måste nog erkänna att jag också var en av dem som sa "men jag gillar inte Mona" (förnamn as always när det gäller kvinnor..). Kanske för att alla sa att hon var populist och ditten och datten. Men nu, några år senare, när jag är lite äldre och inte lika trendkänslig så har jag insett att Mona faktiskt inte alls är så dum. Jag tycker rentav att hon är ganska bra. Sen kommer jag förvisso inte att rösta på sossarna, för jag tycker att sossarna i allmänhet har en alltför tam politik som drar alltför mycket mot mitten, något som Mona också är ganska bra på att representera. Hon är inte lika radikal och vass som Lars Ohly, men det är ju inte sossarna heller! De är ju ett medelmåttigt mittenparti, och som ledare för ett sådant så tycker jag fan att man kunde haft sämre än Mona Sahlin.
Och ibland är hon faktiskt riktigt vass också :)

Och ja, just det ja; jag tror det spelar in att hon är kvinna, men framförallt tror jag att hatet är ett lite slentrianmässigt hat som många svenskar slänger sig med för att verka politiskt medvetna, eller helt enkelt för att inte framstå som tråkiga gråsossar.
Och när folk tar upp toblerone-affären så blir det ju extra pinsamt. Det borde väl för fan vara preskriberat nu? Jag hör ingen som fortfarande tjatar om alla de ministrar som avslöjades som fuskare med tv-licens och skatter efter förra valet, medan allt som sossarna gör verkar vara opreskriberbart, oavsett om det hände i mitten av 90-talet eller i 40-talet.

Johan sa...

"Och när folk tar upp toblerone-affären så blir det ju extra pinsamt. Det borde väl för fan vara preskriberat nu? Jag hör ingen som fortfarande tjatar om alla de ministrar som avslöjades som fuskare med tv-licens och skatter efter förra valet"

Det kanske är för att de fick sparken. Sahlin är kvar trots sina fadäser med toblerone, inte var med i facket trots att hon skulle bli arbetsmarknadsminister i LO-partiet #1, skattefusk (innan det var häftigt att betala skatt tydlligen - eller menade hon att vi har lite väl häftig skatt i Sverige?), etc, etc.

KaosJenny sa...

Jag har ingenting emot Mona Sahlin längre. När Tobleronen var på tapeten var jag galen men ah, ingen är felfri och hon lär inte göra om det. Tror det blir bra med en kvinnlig statsminister men känner mig nöjd över att valet faktiskt inte handlar om Reinfelt eller Sahlin, det handlar om vilken politik vi vill ha. Jag tycker att jobben och miljön är viktiga. Gratis kollektivtrafik skulle till exempel lösa en del jobb och städernas dåliga luft samtidigt.

Helen sa...

Jag har också svårt för Mona och jag tror att jag skulle tyckt annorlunda om Anna Lindh. Maria Wetterstrand har ju stort stöd från många medan även Maud Olofsson får utstå en del kritik. Visst får kvinnor utstå mer granskning och de tas inte alltid på allvar, http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varfor-hors-inte-kvinnliga-visselpipor_5243867.svd, men att jag inte gillar Mona beror mer på att hon inte inger förtroende. Normalt tycker jag att unga tjejer hos vänstern och miljöpartiet är topp på att argumentera och föra fram sina åsikter, synd att de verkar komma bort på vägen. Ta in de unga kvinnorna i partitoppen tidigare, innan de fyllt 30 och tröttnat och ägnar sig åt något annat.

Batti sa...

KaosJenny

Att gratis kollektivtrafik skulle få massa bilister att ställa bilen är en myt. Alla som forskar på området vet att så inte är fallet. Fler kollektivtrafikresor skulle förvissa bli resultatet, men det är inte bilisterna man lockar, det är cyklisterna och fotgängarna man lockar. Alltså en grupp som redan nu gör "rätt val". Således skulle luften i städerna inte bli bättre, däremot skulle landstingen/kommunerna/statet få lägga massa mer pengar på en investering med mycket låg samhällsekonomisk lönsamhet. (Läs negativ samhällsekonomisk lönsamhet). Alltså kostnaden är större än nyttan, miljönyttan inräknad.

Dessutom skulle antalet korta resor öka dramatiskt. Typ att man tar bussen en eller två hållplatser iställer för att gå. "Det är ju ändå gratis".

Så, nej, gratis kollektivtrafik är inte lösning. Anledningen till att så många åker bil är INTE att kollektivtrafiken är för dyr.

(Jag har jobbat med dessa frågor i ganska många år så jag vet att jag har rätt. Tyvärr vill jag tillägga, för jag är själv en stor fan av kollektivtrafik och skulle gärna hitta en lösning för att få fler att ställa bilen.)

För mig är tanken på Sahlin som statsminister, Östros som finansminister och Ohly som minister så oerhört skrämmande att jag mår lite dåligt redan nu inför valet...

Zeb sa...

Hon framstår som en svag ledare utan förankring i partiet. Var bara fjärde eller femte valet till posten.

Toblerone-skandalen ligger kvar och spökar i bakgrunden. Handlade för övrigt om mycket mer än bara Toblerone.

Hon har profilerat sig i frågor som känns väldigt perifera för stora grupper. En statsminister kan inte ha ekonomisk politik och utrikesfrågor som sina svagaste kort.

Hon har själv marknadsfört sig som "kvinnlig politiker", "den första kvinnan" osv. Då är det klart att det riskerar att slå tillbaka och hon även drabbas av negativa stereotyper.

Hennes främsta motståndare Fredrik Reinfeldt framstår som stabil och trygg, vilket hon inte kan matcha.

Anonym sa...

Klart att Mona får utstå mer kritik för att hon är kvinna. Det är ju med armbågen man välkomnat en kvinna som partiledare, så det var ju förväntat med massiv kritik. Man utgår helt enkelt från att hon är kass och det hela blir en slags självuppfyllande profetia då Mona Sahlin ständigt får slå i underläge. Inte bara mot de blå, utan mot alla fan av patriarkatet och t.o.m. delar av sitt eget parti.
Jag är inte moderat men kan medge att Fredrik är en duktig politiker. Men det är ju också betydligt lättare att prestera med ett massivt stöd i ryggen - oavsett vad partikamraterna sen tycker i det tysta - men när de som Sossarna går ut offentligt och misstror sin ledare så är det klart att det påverkar henne. Det är basic psykologi. Försök själv hålla ett tal där du redan innan fått höra att ingen egentligen vill lyssna - o jämför med hur mycket enklare det är att prestera bra om du vet att alla vill lyssna o t.om. stöttar dig oavsett om de i det tysta inte håller med dig om allt.

Hur som helst så skulle det aldrig fall mig in att välja bort en röggrön regering bara för att jag inte gillar Mona Sahlin. Jag tycker att Fredrik är en bra politiker, men hans o Alliansen politik suger.

Per sa...

Tycker illa om Mona eftersom hon ar en symbol for allt som gatt snett i S de senaste 25 aren.

Glom inte att de flesta hatade Goran.

Zeb sa...

S vann knappast val i 60 år för att så många väljare var ideologiska socialdemokrater, utan för att de utstrålade regeringsduglighet och stabilitet.
Detta personifierades av deras partiledare (Erlander mfl). Mot sig hade de splittrade borgerliga partier utan gemensam agenda.

Mona Sahlin utstrålar ingetdera.
Alltså finns det ingen anledning att rösta på s i det här valet om man inte är ideologiskt renodlad socialdemokrat. Och den gruppen kanske inte är större än 15-20% av väljarkåren eller liknande.

Göran Persson var bufflig, men han utstrålade stabilitet och kunde därför attrahera även mittenväljare. De väljarna har ingen anledning att vilja byta Fredrik mot Mona.

MariaB sa...

Jag förstår det inte heller, jag ska rösta på något alliansparti men gillar Mona. Tycker hon är rak. Jag gillar Maud och Fredrik också. Lars Ohly har jag mycket, mycket svårt för. Han är läskig på något vis. Kan inte förklara varför.

Anonym sa...

Vad är det för religion du har som gör att man tror att kritiken hade varit lika hård mot Margot Wallström? Är det den ej vetenskapsgrundade trosinriktningen "feminism"?


Eller vad har du för stöd som tyder på att din hypotes har någon som helst verklighetsförankring?

Anonym sa...

Ja men snälla nån... Mona är det hittills värsta exemplet på Socialdemokraternas långvariga svek och förräderi mot folkhemmet och den svenska arbetarklassen. För varje "ny" röst hon vann på att nedvärdera sina ursprungliga landsmän och lova fler moskéer och högre bidrag förlorade hon ca TVÅ svenska arbetarröster. Det kan väl ändå inte vara så svårt att förstå. Till och med Jimmie Åkesson sa att han var var kluven till hennes avgång eftersom hon varit en av Sverigedemokraternas bästa indirekta valarbetare.

Anonym sa...

Vem annars än en insnöad feminist skulle börja hacka på folk för att dom, med all rätt, hackar på någon som har gjort något såpass destruktivt och vackert som att störta Socialdemokraterna? Det krävs ju en oerhört arrogant och naiv människa att föra hennes politik med den bravado som hon gjorde... Hade hon fått som hon vill så hade hade hennes muslimska vänner stenat henne till sista skattepengen föll ur käften på henne. Det här är sant - om väldigt grovt.

Sköter man inte sitt jobb så kommer man att få skit för det. Kvinna eller man, nu är det dags att ni lägger tillbaka könskortet i leken.

Eric sa...

Det är jättesynd om Mona. Hon är ju kvinna och därmed per automatik ett offer... Offerkoftan passar bara när den behövs. Hyckleri kallas det!