torsdag 25 mars 2010

Hemmapappor farliga för sina barn?

Vansinnigt! Läs den här galna människan som skriver att hemmapappor är farliga för barnen i Expressen i dag.

Och så säger de att feminister hatar män...

Om jag var pappa skulle jag bli otroligt upprörd! Men som vanligt kommer väl antifeministerna jubla! De är så inkonsekventa! De blir upprörda när en feminist säger att män är djur, men älskar när konservativa personer som Eva Sternberg (vem är hon egentligen?) säger att män är djur som inte kan ta hand om sina barn...

Som feminist och förälder blir jag förstås fruktansvärt arg och kränkt! Hur kan man dra en hel grupp människor över en kam så där? Det finns bra mammor, det finns dåliga mammor. Det finns bra pappor, det finns dåliga pappor.

Sedan är det inte sant. Närvarande pappor är INTE farliga för sina barn. Tvärtom är länder där papporna har väldigt lite kontakt med sina barn de våldsammaste och farligaste. Ju mer jämställt ett land är, desto mindre våldsamt. Det säger sig självt. En pappa som tagit hand om sitt barn är inte lika benägen att vilja gå ut och förstöra, våldta andra kvinnor, döda mammor och barn. Det finns faktiskt forskning på detta. Jag ska försöka hitta länk (finns källa i vår bok).

15 kommentarer:

Chokladmoose sa...

Funderar på det här med jämlikhet och alla som vill stoppa den utvecklingen. Hur skulle det se ut om man stoppade t ex teknikutvecklingen? "Vi har det ju bra nu, inte ska vi förändra så mycket." Hur skulle det uppfattas? (Hoppas ni förstår vad jag menar)

Anonym sa...

Apropå pappledighet:
http://www.skanskan.se/article/20100324/OPINION/703249847/1061/OPINION/*/pappor---forsitt-inte-er-chans

Mia sa...

Det här var lika dumt som det uttalande en kvinnlig psykolog gjorde nyligen då hon sa att män inte var "skapade" för att göra monotona hushållssysslor??!!(menade att det fanns en skillnad i hjärnan) Men kvinnor stod ut med det, menade hon?!! Vem köper sånt här? Kan det vara någon som tror de här människorna? Jag kan inte förstå hur pappor ute i landet kan låta dessa personer hållas? Jag skulle bli kränkt.

Helga sa...

Tycker mig känna igen namnet, var det inte hon som dissade Birgitta Ohlsson för ett tag sedan?

Det försåtliga med den här typen av debattinlägg är att de är så vansinniga att man inte vet hur man ska bemöta dem. Jag skulle inte ens vilja diskutera med någon som tycker så här. Men då vinner ju hon i någon mening på walk-over.

Helga sa...

Mer om Eva finns att läsa här
http://www.eva.sternberg.nu/

Hon är läkare men verkar ha ett underligt förhållningssätt till vetenskap måste jag säga.

David sa...

Måste vara skönt att tänka att ens hjärna är "programmerad" till omsorg. Ja, då vet man ju att allt man gör är finfin omsorg ... medan mannen naturligtvis gör fel.

Marita sa...

Får hålla med Helga.

Man vet inte ens hur man ska bemöta en sån här människa. Det finns liksom inga ord.

Malin sa...

hon skriver om stressade män som klipper av barnens fingrar i bildörren, kanske sätter hon där fingret på spiken om man byter ut män mot föräldrar...

Anonym sa...

Har skrivit om det här:
http://fullbokhylla.wordpress.com/2010/03/26/stenaldern-ringde/

Tony J sa...

Någonstans är det ju inte utan att det känns lite småkomiskt. Tragik som slår över och helt enkelt blir komik.

Orka.

W sa...

Människan är inte klok. Varför får hon utrymme i media?
Hennes resonemang hänger ju inte ens ihop. Och vad tycker det där forskaren i barnolycksfall - Anna Carlsson - om att bli "kapad" av Sternberg? Kan inte Aftonbladet (och tv4 nyheterna som hoppade på) kräva lite mer än att en människa refererar till "hjärnforskarna".

Men så här vulgärt blir det när man drar ner de statistiska skillnader som säkert finns, till individnivå.

feminix sa...

Vetenskapen, utvecklingsteorin, Darwin och evolutionen, allt visar att människan, precis som djuren, i millioner år, har anpassats till två olika kön med olika färdigheter och förutsättningar. En nybliven mor har bättre förutsättningar att vårda spädbarnet än den nyblivne fadern. Det gäller människan likaväl som apor. Kvinnans hjärna, kropp och hormoner är anpassade för att klara det svåra jobbet att ta hand om ett spädbarn. Efter förlossningen frigörs särskilda hormoner, som gör henne ännu bättre som vårdare av barnet. Mannen är densamma före och efter barnets födelse. Han är anpassad att skydda sin familj och skaffa föda. Detta är vetenskapen helt överens om. Visste ni inte det? Vi mår bäst om vi får göra det vi är anpassade till. Det brukar kallas arbetsfördelning. Vet ni inte detta? Läs lite om människans utveckling! Verklig jämställdhet får vi först när vården av egna barn jämställs med vården av andras barn; barnomsorg. Förstår ni inte det?
Om feminister funnits på stenåldern och tvingat papporna vårda spädbarn hade människan dött ut. Vakna upp och se verkligheten!

KaosJenny sa...

Samma person anser säkerligen att män är gjorda för att gräva gropar och släpa hem de döda älgarna... Inte är det vi feminister som hatar karlar... Karlar är underbara och jag tycker att det är extremt manligt att ta hand om sin avkomma och att flexibelt anpassa sig efter sin tid och hur avkomman bör tas om hand :-). Flexibla människor kan ställa om och lära sig nya saker :-)

Fredrik Lundkvist sa...

Jag skrev ett mejl till Eva;

"Snälla Eva, jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag och min sambo har, tydligen på helt ovetenskapliga grunder, bestämt oss för att dela på föräldraledigheten. Det känns helt fruktansvärt med tanke på den skada detta kan förorsaka våra barn. Jag har nu, efter att ha läst allt klokt du har att säga, bestämt mig för att fokusera på rätt saker i livet istället; bisonoxar. Men ... här kommer problemet ... jag träffar så sällan på några bisonoxar här på Södermalm i Stockholm, där jag bor. Så nu vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till. Förresten; jag kan inte låta bli att undra lite sådär nyfiket; använder du dig av dessa rön i ditt arbete som familjerådgivare? Fungerar det bra? Har du några råd till oss som gått på lögnen om jämställdhet; att både män och kvinnor inte längre skall tvingas välja mellan arbete och kärlek?

Bästa hälsningar,

Fredrik"

HAr tyvärr inte fått ngt svar ännu.

Den förvånade pappan sa...

Om ni inte sett debatten i TV4 så gör det. Sternberg ger idioti ett ansikte. Inga bevis, inga konkreta svar, det enda hon visade var att hon hade en åsikt, att belägga den med bevis eller liknande är inget hon behöver eftersom hon, och alla andra, "vet att hon har rätt".

http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1572100

Och precis som dig undrar jag varför så många män håller med henne. Jag har en teori om detta, men eftersom jag alltid skriver så långa kommentarer låter jag den vara i mitt eget inlägg istället :-)