onsdag 21 april 2010

Pappor inte farliga för sina barn!

Kommer ni ihåg Eva Sternberg? Hon som skrev en debattartikel i Expressen om att pappor är livsfarliga för sina barn (jag skrev om artikeln här)? I artikeln hänvisade hon till en avhandling och jag hoppas att alla uppmärksammade att forskaren som skrev avhandlingen, Anna Carlsson, bestämt tog avstånd från Eva Sternbergs slutsatser i sin artikel. Min vän Ana Udovic (som är en riktigt bra journalist!) skrev en liten text där hon intervjuade Anna Carlsson som skulle ha publicerats i tidningen mama, men när den inte fick plats bad hon mig publicera den här. Tack Ana (missa inte Anas egen blogg, här)!

Här är Anas text:

Pappa + spädbarn = farligt?
”Hemmapapporna är livsfarliga för barnen” – ja, så skriver Eva Sternberg, familjerådgivare (samt en av grundarna till Kvinnor Kan-stiftelsen) i en debattartikel i Expressen. Till stöd för sitt påstående som ”alla inom barnomsorgen vet”, tar hon till en avhandling skriven av Anna Carlsson, doktor i medicinsk vetenskap på Malmö högskola.
Problemet är bara att det är lögn – Anna Carlssons avhandling visar inte på något vis att pappornas ökade uttag av pappaledighet hänger samman med antalet skallskador på småbarn.
– Det är helt taget ur luften! Jag har inte alls tittat på mammors och pappors förmåga att ta hand om bebisar, och det känns väldigt tråkigt att figurera i samband med det påståendet. Däremot visar min studie att individanpassad information om barnsäkerhet har en god effekt på föräldrarnas benägenhet att förebygga olyckor i hemmet, säger Anna Carlsson.
Vanligaste stället för en 1–2-åring att drabbas av skador är i hemmet, och då framför allt i köket – vid spisen och diskbänken.
– De sträcker sig upp och får tag i kastruller, eller drar i sladden till kaffekokaren eller vattenkokaren, säger Anna Carlsson.
En vanlig olycka är varmt kaffe som barnet får över sig när det sitter i knät och gör häftiga rörelser.
– Föräldern finns ofta i närheten när det händer, vilket betyder att det går väldigt snabbt när det händer, säger Anna Carlsson.
Fotnot. Anna Carlssons avhandling heter ”Child injurys at home – prevention, precautions and intervention with focus on scalds”, Malmö högskola.

1 kommentar:

Rebecka Edgren Aldén sa...

Sprid på! Jag är övertygad om att Ana vill att det ska nå ut!